Op zoek naar een verfijnd, licht verteerbaar en feestelijk voorgerecht voor oudejaarsavond? Deze gevulde champignons zonder room of kaas zijn goedgekeurd door een diëtiste en voldoen aan alle eisen!
Waarom raakt u altijd vol van foie gras? Op oudejaarsavond bent u al bijna verzadigd. Misschien omdat uw schoonmoeder u aanspoort om nog een derde medaillon te nemen en uw ‘nee’ als een belediging zou opvatten. Maar zij is niet degene die kamillethee moet drinken of in januari de extra kilo’s kwijt moet raken…
Maar dit jaar bent u gelukkig degene die het menu voor oudejaarsavond bepaalt. U bent dus van plan om uzelf een zoveelste indigestie te besparen en de schade op de weegschaal te beperken. Dus voor één keer geen foie gras. U serveert een licht en verfijnd voorgerecht, en vooral niet te vet: geroosterde camembert en eieren in een cocotte met crème fraîche zijn uit den boze!

Waarom geen gevulde champignons? Op voorwaarde dat u kiest voor een licht verteerbare vulling en niet te veel kaas gebruikt. Precies zoals Jade dat doet in haar recept! Op haar Instagram-account onthult de diëtiste-voedingsdeskundige uit Perpignan een lichtere en feestelijke variant op basis van ingeblikte sint-jakobsschelpen (die u in sommige grote winkels in het schap met vis in blik kunt vinden, maar die u ook heel goed kunt vervangen door verse sint-jakobsschelpen) en spruitjes. Geen room, geen geraspte gruyère, maar veel finesse en smaak.
De ingrediënten van de vulling zijn voldoende voor 2 tot 4 grote champignons, afhankelijk van hun grootte. Was en blancheer 100 g spruitjes in een pan met kokend water en giet ze vervolgens af. Verwijder de steeltjes van de champignons en hak ze fijn, samen met een ui. Fruit vervolgens de ui, de spruitjes en de champignonsteeltjes in een pan met een scheutje olijfolie. Deglaceer na drie minuten met 1 eetlepel sojasaus en voeg peper toe. Doe het mengsel in een slakom, voeg 80 g uitgelekte en fijngehakte sint-jakobsschelpen en 2 eetlepels cottage cheese of ricotta (beide zeer vetarm) toe en meng goed.

Breng op smaak met kruiden of specerijen (knoflook, peterselie, bieslook…) indien gewenst, en vul de champignonhoeden royaal. Bestrooi met wat paneermeel en bak 15-20 minuten in de oven op 180 °C. Een origineel idee, dat beter in de smaak valt dan de terrine van schoonmoeder…
