In plaats van te bakken, leg ik het in de koelkast. Deze taart verslaat cheesecakes en tiramisu met gemak.

Taart à la Mars

Er zijn taarten die, als je ze eenmaal hebt gemaakt, je voor altijd bijblijven. Dat geldt voor ons bijvoorbeeld voor de vierkazen-cheesecake, de appeltaart en de pompoentaart. Sinds kort behoort ook de à la Mars-taart tot deze groep. Hierin zit alles wat een zoetekauw zich maar kan wensen: kajmak, chocolade, luchtige slagroom en koekjes. Leven, niet sterven.

De taart à la Mars is meer dan alleen een variatie op de populaire reep. Dit recept verrast met een onverwacht ingrediënt: gezouten crackers, die de zoetheid van de kajmak en de room perfect in evenwicht brengen. Hierdoor is het dessert evenwichtig en niet te zoet, ook al ziet het eruit als een echte caloriebom. Oké, laten we onszelf niets wijsmaken. Het ziet er niet alleen uit als een caloriebom, het is er ook gewoon een. Maar niemand zegt dat je zo’n taart elke dag moet eten. Af en toe kan het geen kwaad.

Taart à la Mars

Taart à la Mars
Taart à la Mars

Ingrediënten:

  • 12 koekjes,
  • 24 gezouten crackers (kunnen worden vervangen door koekjes),
  • 3 Mars-repen,
  • 500 ml slagroom,
  • 250 g mascarpone
  • 400 g kajmak,
  • 3 eetlepels poedersuiker,
  • slagroomversteviger,
  • reep pure chocolade.

Bereiding:

Taart à la Mars
Taart à la Mars

Klop de slagroom, mascarpone en poedersuiker tot een luchtig mengsel. Voeg de slagroomversteviger toe om het mengsel steviger te maken, klop nog even door en verdeel het over twee kommen. Voeg aan één kom de fijngehakte repen toe.

Leg de koekjes op de bodem van de bakvorm. Verdeel de helft van het opgeklopte roommengsel – dat met de Marsrepen – erover. Leg er vervolgens crackers of nog een laag koekjes op, afhankelijk van wat je hebt gekozen. Bestrijk ze met een laagje kajmak. Leg daarop nog een laag crackers of koekjes en bedek ze met de tweede helft van de opgeklopte room.

Versier de bovenkant van de taart met geraspte chocolade. Je kunt ook nog een laag koekjes leggen en deze afmaken met een chocoladeglazuur. Hiervoor heb je 100 g pure chocolade en 50 ml slagroom nodig. Hak de chocolade eerst fijn, doe deze vervolgens in een steelpan, giet de slagroom erbij en verwarm het geheel op laag vuur tot de chocolade is gesmolten en de ingrediënten zijn vermengd. Giet de warme glazuur over de Mars-achtige taart.

De taart zetten we een paar uur in de koelkast, het liefst een hele nacht. Als we de variant met glazuur maken, wachten we tot de taart een beetje is afgekoeld voordat we hem in de koelkast zetten.