De consumentenvereniging UFC-Que Choisir heeft het beste merk gerookte zalm van 2025 bekendgemaakt, evenals een tip om zalm van goede kwaliteit te herkennen.
Zalm is een onmisbaar onderdeel van het kerstdiner. Of het nu gaat om gerookte plakjes of mooie stukken kerstvis, we kunnen niet zonder. Het is echter niet eenvoudig om de juiste zalm te kiezen en uiteindelijk besteden we veel te veel tijd aan het bekijken van de vitrines van supermarkten om uiteindelijk de goedkoopste zalm te kiezen.
Gerookte zalm onder de loep

11 soorten gerookte zalm en 11 soorten gerookte forel die in supermarkten worden verkocht, zijn onder de loep genomen. Grote merken, distributeurs en harddiscounters, met biologische, conventionele of label rouge-producten, werden in de test meegenomen. Ze werden vervolgens gerangschikt op basis van hun smaak, de kwaliteit van hun plakjes, hun versheid, hun gewicht en fysisch-chemische en microbiologische parameters. De uiteindelijke beslissing werd genomen door consumenten in een blinde test, een jury van deskundigen, microbiologen en laboratoriumdeskundigen. Het oordeel?
Een echte winnaar onder de zalmen…
De Schotse gerookte zalm van het merk Mowi is de grote winnaar van deze selectie, met een score van 15,6/20. Deze score is te danken aan de populariteit bij consumenten en de uitzonderlijke hygiënische kwaliteit. Zalm van deze kwaliteit is ook een uitstekend cadeau om mee te nemen naar feestelijke aperitieven. Op de tweede plaats staat de in Schotland gekweekte gerookte zalm van Carrefour Extra, met een score van 15,4/20, en de gerookte zalm van Compagnie du Saumon, met een score van 15,3/20.
Hoe herken je goede gerookte zalm, volgens Que Choisir?

Hier zijn enkele aspecten die je moet kennen om gerookte zalm van goede kwaliteit te herkennen. Dit gebeurt aan de hand van vijf criteria: geur, uiterlijk, textuur, bite en smaak.
Geur
Zoek naar zalm met een aangename, zilte geur met een vleugje jodium. Vermijd metaalachtige, scherpe of zure geuren.
Het uiterlijk
Vermijd plakjes zalm die te roze of te rood zijn. De zalm moet een heldere, homogene en licht glanzende kleur hebben over de hele plak. Deze moet licht of donker zijn, met kleine, duidelijk zichtbare witte streepjes, maar niet te breed.
De textuur
Grote plakken zijn een teken dat de vis de tijd heeft gehad om goed te groeien. De randen mogen niet droog zijn, noch geel of bruin van kleur.
De bite
In de mond zoeken we een zachte en smeltende zalm, maar wel met een lichte bite. Vermijd een te zachte of te harde textuur.
De smaak
We zoeken naar dominante zalmtonen, met een discrete rooksmaak. De smaak mag niet te intens of te zout zijn.
