Niemand hoeft te worden herinnerd aan de gezondheidsbevorderende eigenschappen van groene thee. Deze drank, afkomstig uit China, ondersteunt de ontgifting van het lichaam en heeft ook een antioxiderende werking. Er blijkt echter een specifieke soort groene thee te bestaan, genaamd gunpowder. Wat zijn de kenmerken ervan, welke eigenschappen heeft het en hoe kan het worden gezet? Wij geven antwoord.
Gunpowder groene thee

Gunpowder is een soort groene thee. De naam komt van het uiterlijk van de bladeren, die strak zijn opgerold, waardoor ze doen denken aan buskruit. Groene gunpowder-thee wordt geproduceerd in de Chinese provincie Zhejiang, gelegen aan de oostkust van het Rijk van het Midden. Dit product heeft een vrij specifieke smaak – een beetje wrang en licht kruidig, hoewel veel afhangt van de manier van zetten.
Groene gunpowder-thee bevat antioxidanten, stoffen die de afbraak van vrije radicalen in het lichaam bevorderen. Bovendien kan het ontstekingsremmend werken en bijdragen aan de ontgifting van het lichaam. Bovendien draagt het bij regelmatig drinken bij aan een snellere stofwisseling. Groene thee kan ook de werking van het hart- en vaatstelsel ondersteunen en een gunstige invloed hebben op de nieren.
Wat is het verschil tussen groene gunpowder-thee en sencha?

Sommige mensen vragen zich misschien af wat het verschil is tussen groene gunpowder-thee en sencha. Gunpowder wordt gekenmerkt door een specifiek productieproces: de bladeren worden zeer strak opgerold, waardoor ze op buskruit lijken. Sencha, dat in Japan erg populair is, wordt daarentegen gemaakt van bladeren die met waterdamp worden verwarmd.
Beide theesoorten verschillen ook van elkaar qua smaak. Gunpowder wordt gekenmerkt door intensiteit, scherpte en een kruidige nasmaak. Sencha is daarentegen delicater en verfrissender van smaak, met delicate fruitige tonen.
Hoe zet je gunpowder groene thee?
Hoe moet je groene gunpowder-thee zetten? Doe ongeveer een halve theelepel thee in een standaardtheekopje en giet er water van 75-80 graden Celsius overheen. Laat het geheel ongeveer 2-3 minuten trekken. Let goed op de tijd, want als je deze overschrijdt, wordt de drank veel bitterder. Na het zetten van de thee moet je de blaadjes van de infusie scheiden.
Belangrijk: gunpowder kan meerdere keren worden gezet. Zet de thee echter niet vaker dan 3 keer. Bovendien moet elke volgende zetbeurt ongeveer 30 seconden langer duren dan de vorige.
