Snoep hoeft je figuur niet te verpesten, op voorwaarde dat je het met mate eet en op het juiste moment. Ontdek wanneer je het beste snoep kunt eten om niet aan te komen.
Snoepjes worden beschouwd als ‘verboden vrucht’ tijdens een dieet. Deze perceptie brengt echter meestal meer kwaad dan goed en helpt helemaal niet om slank te blijven. Integendeel, het bevordert juist gewichtstoename. Jezelf een plezier ontzeggen leidt namelijk vaak tot frustratie en boosheid, wat op zijn beurt het risico vergroot dat je je ‘gezonde dieet’ opgeeft en terugvalt in oude gewoontes. In plaats van jezelf je favoriete zoetigheden te ontzeggen, kun je ze beter in je eetpatroon opnemen. Let echter goed op wanneer je ze eet. Dit onopvallende detail is belangrijker dan je denkt.

Wanneer kun je het beste snoep eten?
In een gesprek met Odżywianie.Wprost.pl vertelde klinisch diëtiste Iwona Kibil wat het beste moment is om snoep te eten. Zoals de specialist opmerkt, kan het opnemen van zoete snacks in je eetpatroon helpen om een ‘gezonde’ relatie met eten op te bouwen en, paradoxaal genoeg, het afvallen vergemakkelijken. Het is belangrijk om daarbij een paar eenvoudige, maar essentiële regels in acht te nemen. Matigheid en flexibiliteit zijn belangrijk. Deze, en niet strenge verboden, leveren de beste langetermijnresultaten op het gebied van gewichtsverlies op.
Het beste moment om snoep te eten (vooral tijdens een afslankdieet) is na de maaltijd. Het is belangrijk dat deze maaltijd evenwichtig is. Ze moet groenten, eiwitten en gezonde vetten bevatten, evenals vezelrijke producten. Zo helpt ze de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Het eten van zoetigheden op dat moment minimaliseert plotselinge stijgingen van de bloedsuikerspiegel en vermindert het risico op plotselinge hongeraanvallen later op de dag. Bovendien kan het eten van zoetigheid na een evenwichtige maaltijd de hoeveelheid gegeten zoetigheid verminderen, aldus Iwona Kibil.
Het is de moeite waard om sterk bewerkte zoetigheden te vermijden en te kiezen voor zoetigheden op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals havermout, gedroogd of vers fruit of noten. Een goede keuze is ook pure chocolade met een hoog cacaogehalte (minstens 70 procent). Deze lekkernij levert namelijk veel waardevolle stoffen met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Wat is het slechtste moment om snoep te eten?
De deskundige waarschuwt voor het eten van zoetigheid “op een lege maag”. Dit veroorzaakt een plotselinge “stijging” van de bloedsuikerspiegel. Het lichaam reageert met een snelle afgifte van insuline, gevolgd door een daling van de energie en een verhoogde behoefte aan nog een zoete snack. Dit is een vicieuze cirkel die zichzelf in stand houdt.
