Het is geen gewone kiwi, kruisbes of groene tomaat, hoewel het er wel erg op lijkt. Deze vrucht, die de laatste tijd aan populariteit wint in Polen, heeft een aantal gunstige gezondheidseigenschappen. Ontdek wat minikiwi is, hoe je het eet en wat je ermee kunt doen in de keuken.
Liefhebbers van koken zijn vaak op zoek naar afwisseling in de keuken, zodat hun menu niet saai wordt. Als je een waardevolle ingrediënt nodig hebt, probeer dan eens minikiwi. Wat is dit voor vrucht en hoe kun je hem in de keuken gebruiken? Ontdek zelf waarom het de moeite waard is om hem te eten.
Minikiwi – wat is dit voor vrucht
Minikiwi (Aktindia) doet door zijn naam meteen denken aan zijn neef, de kiwi. Je moet echter weten dat het niet hetzelfde is. Minikiwi – wat is dit voor vrucht? Het groeit aan de scherpbladige actinidia, die van nature voorkomt in Azië. Afhankelijk van de regio worden de vruchten van de plant anders genoemd, bijvoorbeeld kiwiberry, kiwibes of babykiwi. De oogst vindt plaats in september en oktober.

Qua uiterlijk lijken ze het meest op groene bessen, van binnen op kiwi’s. Ze verschillen echter van kiwi’s in grootte en schil: ze zijn veel kleiner (tot 10 gram) en hebben een gladde, eetbare schil. Ze zijn ook zoeter en iets tropischer dan hun grotere neef. Vanwege hun voedingswaarde worden minikiwi’s beschouwd als een van de meest voedzame vruchten.
Soorten minikiwi
De plant kan in Polen worden gekweekt – hij is volledig vorstbestendig. De meest populaire soorten minikiwi zijn:
- Jumbo – een Italiaanse soort, waaruit enkele van de grootste minikiwi’s komen (vruchten met een gewicht tot wel 20 gram). Kiwibessen zijn langwerpig, van buiten bedekt met een groene, gladde schil en van binnen met groen, zeer zoet vruchtvlees. De oogst vindt plaats aan het einde van september. Deze variëteit wordt vaak in Polen geteeld.
- Issai – Japanse variëteit van minikiwi. De vruchten zijn groot (tot wel 15 gram) en zoet. Ze zijn bedekt met een groene schil en hebben een eivormige, langwerpige vorm. Dit is de meest gekozen soort ter wereld. De oogst vindt plaats in de tweede helft van oktober.
- Lucy – een Poolse variëteit met een groenbruine, gladde schil en een groter formaat (vrucht tot 15 gram). De vrucht heeft een licht roodachtig, zoetzure vruchtvlees. Lucy wordt in de tweede helft van oktober geoogst.
- Kens Red – in tegenstelling tot andere soorten is de Nieuw-Zeelandse Kens Red volledig bedekt met een gladde, rode schil. Binnenin zit donkerrood vruchtvlees met zwarte zaadjes. De langwerpige vruchten zijn ook groter, smaken zoet en zijn sappig. Ze zijn begin oktober rijp.
- Sentyabraskaya – een Oekraïense variëteit. De vruchten zijn middelgroot en ovaal. Ze hebben een groene, dunne en gladde schil met een licht gerimpelde structuur. De oogst vindt eind augustus plaats.
Minikiwi – voedingswaarden
Babykiwi’s zijn weliswaar caloriearm, maar rijk aan vitamines en mineralen. Ze bevatten meer dan 20 verschillende stoffen die goed zijn voor de gezondheid. Ze bevatten meer vitamine C dan citroenen (100 g fruit levert 70% van de dagelijkse behoefte van een volwassene aan deze stof) en zijn daarom goed voor het immuunsysteem.

Onder de voedingswaarden van minikiwi’s vallen ook vitamines uit de B-groep en vitamine E, die niet voor niets de jeugdvitamine wordt genoemd en een uitstekende invloed heeft op een jonge uitstraling van de huid. De vruchten bevatten ook krachtige antioxidanten, voedingsvezels, actinidine (een proteolytisch enzym dat de vertering van eiwitten vergemakkelijkt) en talrijke mineralen: kalium, fosfor, magnesium en calcium.
Welke eigenschappen heeft minikiwi?
Kiwi’s staan wereldwijd bekend om hun gezondheidsbevorderende werking. Welke eigenschappen heeft de minikiwi? Allereerst antioxidanten – ze beschermen tegen de ontwikkeling van veel welvaartsziekten, vertragen het verouderingsproces van het lichaam en verminderen de gevolgen van oxidatieve stress. Bovendien beïnvloeden ze de goede werking van het spijsverteringsstelsel en versterken ze effectief het immuunsysteem. Het eten van vers fruit wordt aanbevolen bij de behandeling van verkoudheid, scheurbuik of parodontitis.
Actinidine verbetert de vertering van eiwitten en antioxidanten beperken de afzetting van cholesterol. Vanwege het lage caloriegehalte van de vrucht kunnen ook mensen die een afslankdieet volgen ervan genieten. Temeer omdat voedingsvezels de stofwisseling en de darmperistaltiek versnellen. Minikiwi is een schat aan foliumzuur en daarom is het aan te raden om het op te nemen in het dieet van zwangere vrouwen. Het grootste voordeel van minikiwi is echter het hoge gehalte aan antioxidanten, die vrije radicalen bestrijden en kanker helpen voorkomen. Het is de moeite waard om actinidia aan uw menu toe te voegen om uw hart- en vaatstelsel gezond te houden.
Als je nog nooit met deze vruchten in aanraking bent gekomen, vraag je je waarschijnlijk af hoe je minikiwi’s eet. Onthoud dat de schil de meeste vitamines en mineralen bevat, dus het is niet de moeite waard om ze te schillen. Ze zijn volledig eetbaar, dus je hoeft niet bang te zijn voor maagklachten.
Rijpe vruchten smaken het lekkerst – je kunt ze ongeveer een week of twee in de koelkast bewaren. Mini-kiwi’s hebben de meeste voedingswaarde als ze rauw worden gegeten, maar ze smaken ook heerlijk na verhitting.
Mini-kiwi’s – gebruik in de keuken
Wat kun je met mini-kiwi’s doen? Deze vrucht kan op vele manieren in de keuken worden gebruikt. Hoewel het de moeite waard is om kiwiberry’s gewoon als tussendoortje te eten, kun je ze ook in havermoutpap of zoete pannenkoeken verwerken of gebruiken om romige desserts in een coupe of taarten mee te versieren.
Als je besluit om conserven van minikiwi’s te maken, kun je het beste kiezen voor compote, dik sap om te drinken, likeur of likeur. De vruchten zijn ook heerlijk in salades (bijvoorbeeld in combinatie met druiven).
