Mousse van bosbessen of rode vruchten: twee zoete en romige desserts voor een heerlijk resultaat

Mousse

Mousse is een van de eenvoudigste desserts om te bereiden. De aangename textuur en het eenvoudige bereidingsproces maken het tot een van de beste desserts om thuis te maken, en de presentatie, meestal in individuele glaasjes, maakt het tot een van de meest aantrekkelijke desserts. Het is een gegarandeerd succes, de perfecte balans tussen inspanning en resultaat. En als we dit lekkernij met fruit bereiden, des te beter. Het is namelijk een dessert dat perfect samengaat met rode vruchten. Of je nu een bosbessenmousse maakt of rode bessen en frambozen combineert, je hebt altijd een romig dessert in huis.

Bosbessenmousse

Bosbessenmousse heeft een intense smaak, maar een zachte textuur en is een dessert dat, hoewel het koud wordt geserveerd, meestal met de winter wordt geassocieerd. Het is eenvoudig thuis te bereiden en er zijn niet veel ingrediënten voor nodig.

Het belangrijkste ingrediënt van dit dessert is ongetwijfeld de bosbes. In Spanje loopt het bosbessenseizoen bijna het hele jaar door, met variëteiten die rijpen van maart tot augustus, sommige zelfs tot oktober. Daarom is het niet moeilijk om het grootste deel van het jaar verse, in eigen land geteelde bosbessen te vinden. Als je ze toch moeilijk kunt vinden, kun je ook diepvriesbosbessen kopen.

Je kunt ze ook zelf invriezen. Doe ze daarvoor in een luchtdichte verpakking of in diepvrieszakjes. Houd er rekening mee dat ze door het hoge watergehalte aan elkaar kunnen gaan kleven. Als je ze niet allemaal tegelijk wilt ontdooien, kun je ze in een grote ijsblokjesvorm invriezen, zodat je de bosbessen altijd in handige porties hebt.

Of je ze nu zelf invriest of kant-en-klaar koopt, houd er rekening mee dat hun textuur verandert en ze zachter worden. Gelukkig is dit verschil voor dit recept bijna niet merkbaar. Om het te bereiden, heb je alleen de volgende ingrediënten nodig:

  • 300 gram bosbessen
  • 200 milliliter slagroom: deze moet meer dan 35% vet bevatten
  • 50 gram roomkaas
  • Twee blaadjes gelatine
  • 40 gram suiker

Deze mousse kan in een mum van tijd worden bereid, omdat de bereidingstijd erg kort is. Je moet wel een paar uur wachten totdat hij in de koelkast is gestold. Volg deze stappen om een bosbessenmousse te maken:

  1. Koel de slagroom, de kom en de garde die je gaat gebruiken in de koelkast. Zo kun je de slagroom zonder al te veel moeite kloppen.
  2. Week de gelatine in een kom met koud water, giet het water af en los de gelatine op in heet water. De enige uitdaging bij dit dessert is voorkomen dat de gelatine klontjes vormt, die erg onaangenaam kunnen zijn bij het eten. Om dit te voorkomen, moet je de gelatine goed oplossen. Je kunt het ook door een fijne zeef halen.
  3. Pureer de bosbessen met een staafmixer tot een klontvrije puree.
  4. Meng de gelatine met de bosbessenpuree.
  5. Klop de slagroom met een garde tot er stevige pieken ontstaan.
  6. Voeg met ronddraaiende bewegingen de roomkaas en de suiker toe aan de slagroom tot je een homogene textuur krijgt. Je kunt hiervoor een spatel gebruiken.
  7. Verdeel de mousse over individuele glaasjes en zet ze vier uur in de koelkast.

Mousse van rode vruchten

Hoewel de bosbessenmousse op zichzelf al heerlijk is, kun je een nog veelzijdiger, maar even lekker dessert maken. Het gaat om een mousse van rode vruchten, waarin je allerlei soorten vruchten kunt combineren. Je hoeft alleen maar op de hoeveelheden fruit te letten bij het maken van desserts, zodat je altijd een dessert met seizoensgebonden rode vruchten kunt maken. Als je geen rode vruchten kunt vinden, kun je ze ook, net als bosbessen, ingevroren kopen. In supermarkten zijn rode vruchten vaak te vinden in het vriesvak. Om deze mousse van rode vruchten te maken, heb je alleen de volgende ingrediënten nodig:

  • 250 gram rode vruchten: aalbessen, bramen of kersen, je kunt de rode vruchten naar eigen smaak combineren
  • 200 milliliter slagroom: net als bij de bosbessenmousse moet deze meer dan 35% vet bevatten
  • Een theelepel gelatineblaadjes
  • 20 gram suiker

Om het recept een ander tintje te geven, wordt de roomkaas vervangen door mascarpone. Dit is een kaas met een veel hoger vetgehalte, minimaal 40%. Hoewel mascarpone meestal wordt geassocieerd met de bereiding van tiramisu, is deze zoete kaas perfect voor het maken van een mousse. Gezien het vetgehalte is voor dit recept minder slagroom nodig.

Mousse

Een ander verschil is dat je de puree van rode vruchten niet mengt met de kaas, de slagroom en de gelatine. Het wordt een saus die je over de mousse giet, of aan de zijkant van het glaasje. Om dit dessert te bereiden, hoef je alleen maar deze stappen te volgen:

  • Vergeet niet om de slagroom, de kom en de garde in de koelkast te koelen.
  • Week vervolgens de gelatineblaadjes in een kom met koud water en laat ze uitlekken. Los ze daarna op in heet water. Let erop dat er geen klontjes achterblijven.
  • Klop de slagroom met de suiker tot er zachte pieken ontstaan en voeg de mascarpone toe met ronddraaiende bewegingen. Voeg de gelatine toe.
  • Doe het mengsel in glaasjes en laat het vier uur in de koelkast staan.
  • Pureer ondertussen de rode vruchten tot een puree.
  • Serveer de mousse na vier uur met de puree van rode vruchten.