Een kerstboom van bladerdeeg is niet alleen een internetcuriositeit, maar ook een steeds vaker voorkomende gast op onze kersttafels. En dat is geen wonder! In tegenstelling tot veel andere kerstgerechten is hij heel eenvoudig te bereiden, ziet hij er fantastisch uit en smaakt hij nog beter. Als je zo’n kerstboom voor kerstavond maakt, heb je twee vliegen in één klap: een prachtige versiering voor de kersttafel en een smakelijk hapje waar je gasten geen genoeg van kunnen krijgen.
Op de kersttafel moeten 12 gerechten staan. Meestal zetten we er borsjt, pierogi, karper, haring en kool met paddenstoelen op. Dat is wat de traditie voorschrijft. Niets staat je echter in de weg om dit jaar je gasten te verrassen en een kerstgerecht te bereiden dat weliswaar niet traditioneel is, maar wel heel bijzonder. Een kerstboom van bladerdeeg past perfect bij de kerstsfeer. In de hartige versie, met intens groene vulling en kleurrijke toevoegingen, lijkt hij echt op een miniatuurboompje. En het beste is dat er niet veel nodig is om dit effect te bereiken.
De intens groene vulling, die zelfs na het bakken zijn kleur behoudt, speelt een sleutelrol in dit recept. Spinazie in combinatie met basilicumpesto vormt een aromatische massa die niet alleen lekker smaakt, maar ook het geheel een karakteristiek uiterlijk geeft. Als we onze “kerstboom” na het bakken versieren met granaatappelpitjes, zal het visuele en culinaire effect verbluffend zijn.

De kerstboom van bladerdeeg smaakt het lekkerst als hij lichtjes warm is – dan is de vulling zacht en het deeg lekker knapperig. Hij kan worden geserveerd als zelfstandig tussendoortje of als bijgerecht bij romige soepen of lichte salades. De kant-en-klare kerstboom kan tot twee dagen in een afgesloten bakje in de koelkast worden bewaard. Om hem opnieuw op te warmen, kunt u het beste de oven gebruiken, zodat het deeg knapperig blijft.

Hoe maak je een kerstboom van bladerdeeg?
Ingrediënten voor een kerstboom van bladerdeeg:
- Bladerdeeg 2 pakjes
- Verse spinazie 200 g
- Basilicumpesto 80 g
- Feta 120 g
- Ei 1
- Knoflook 1 teentje
- Olijfolie 20 ml
- Granaatappelpitjes 50-60 g
- Zwarte peper 1/2 theelepel
Bereiding:
Was de bladeren en droog ze goed af. Verhit de olijfolie in een koekenpan, voeg de fijngehakte knoflook toe en bak deze even tot hij begint te geuren. Voeg de spinazie toe en bak deze tot hij geslonken is. Laat afkoelen.
Doe de afgekoelde bladeren in een kom, voeg de pesto, verkruimelde kaas en peper toe. Meng alles goed door elkaar.
Rol het eerste vel bladerdeeg uit op bakpapier, verdeel de vulling gelijkmatig en laat een rand vrij aan de zijkanten. Bedek met het tweede vel bladerdeeg en druk voorzichtig aan.
Snijd met een mes een kerstboomvorm uit – een brede basis die naar boven toe smaller wordt. Snijd de zijkanten in reepjes en draai elk reepje om zijn as.
Bestrijk de bovenkant met een geklopt ei. Bak ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven op 190 °C, tot het deeg goudbruin is. Versier de kerstboom na het bakken met granaatappelpitjes, die je lichtjes in het warme deeg drukt.
