Carrageen: Het beschadigt de darmen en leidt tot diabetes. Op grote schaal toegevoegd

Carrageen

Carrageen (E407), dat veel wordt gebruikt in desserts, zuivelproducten en plantaardige dranken, is onder de loep genomen door Duitse wetenschappers. Recent onderzoek suggereert dat dit populaire additief de ontwikkeling van chronische darmontstekingen en zweren kan bevorderen en kan leiden tot een verhoging van de bloedsuikerspiegel, wat ernstige bezorgdheid over de veiligheid ervan oproept.

Hoe beïnvloedt carrageen het lichaam?

Wetenschappers hebben het effect van carrageen op het spijsverteringsstelsel van mensen en op de suikerstofwisseling onderzocht. Ze ontdekten dat deze stof de doorlaatbaarheid van de dunne darm verhoogt, wat waarschijnlijk het gevolg is van ontstekingen en verdere gezondheidsproblemen.

Carrageen
Carrageen

Carrageen wordt veel gebruikt in de voedingsindustrie als emulgator en verdikkingsmiddel.

Het wordt meestal toegevoegd aan producten zoals:

  • kant-en-klare melkdesserts,
  • ijs,
  • yoghurt en homogeniseerde kaas,
  • zogenaamde plantaardige melk,
  • vleeswaren en vleesproducten,
  • lightproducten,
  • kant-en-klare soepen en sauzen,
  • chocolade- en vruchtendranken,
  • gummies en snoep.

Sinds enige tijd wordt gesuggereerd dat het een negatieve invloed kan hebben op de werking van het spijsverteringsstelsel. Nu hebben wetenschappers onder leiding van prof. Robert Wagner en prof. Norbert Stefan van het Duitse Diabetesonderzoekscentrum (DZD) zich over deze kwestie gebogen. Ze verdeelden een groep jonge, gezonde mannen met een BMI van minder dan 30 in twee groepen: de ene groep kreeg carrageen toegediend in een hoeveelheid die overeenkomt met 2-3 gemiddelde dagelijkse doses die door inwoners van de VS worden geconsumeerd, en de andere groep kreeg een placebo. Beide groepen werden twee weken lang geobserveerd.

De resultaten toonden een verhoogde permeabiliteit van het dunne darmwand aan, wat hoogstwaarschijnlijk het gevolg was van darmontsteking.

“Onze studie suggereert dat de consumptie van carrageen, net als bij dierproeven, de functie van de darmbarrière kan verstoren. Dit kan op lange termijn gevolgen hebben voor de gezondheid en het risico op ontstekingsziekten verhogen”, legt prof. Wagner uit.

Carrageen
Carrageen

Uit de gegevens bleek ook dat een dieet dat rijk is aan carrageen de insulinegevoeligheid kan verminderen, wat vaak leidt tot de ontwikkeling van diabetes type 2. Belangrijk is dat dit effect alleen optrad bij deelnemers met een hoger lichaamsgewicht. Bij mannen met overgewicht veroorzaakte carrageen ook hogere ontstekingswaarden in het bloed en tekenen van ontsteking in de hypothalamus, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de suikerstofwisseling en de eetlust.

“Onze studie suggereert dat bij jonge, gezonde mensen de metabolische effecten van carrageenconsumptie nog niet zichtbaar zijn. Bij oudere mensen met overgewicht zijn de effecten echter al duidelijk. Maar om dit te bevestigen, is verder onderzoek bij specifieke populaties nodig”, aldus prof. Stefan, coauteur van de publicatie in “BMC Medicine”.

Hij voegde eraan toe dat, gezien de enorme verspreiding van carrageen in voedingsmiddelen, de mogelijk negatieve gevolgen voor de gezondheid zeer serieus moeten worden genomen.

– Het is belangrijk dat we beter begrijpen hoe voedingsadditieven ons lichaam kunnen beïnvloeden, want alleen zo kunnen we weloverwogen aanbevelingen doen aan het publiek – concludeerde hij.