Als u wilt dat uw hele familie over uw kerstmaanzaadcake praat, probeer dan zeker ons recept. Dankzij dit recept zal uw zelfgebakken cake heerlijk luchtig zijn. Bovendien zal de makowiec zelfs na een paar dagen nog smaken alsof hij net uit de oven komt. Hoe bereikt u dit resultaat?
Ingrediënten voor de tangzhong-pasta:
- 20 g bloem type 550,
- 100 ml melk.
Gistdeeg:
- 7 g droge gist,
- 150 ml warme melk,
- 400 g bloem type 550,
- 100 g boter,
- 5 eidooiers,
- 50 g suiker
- afgekoelde tangzhong-pasta.

Maanzaadvulling:
- 500 g gemalen maanzaad,
- 120 ml honing,
- 300 ml melk,
- 60 g bruine suiker,
- 3 eiwitten,
- 50 g boter,
- 80 g amandelschilfers,
- 50 g walnoten,
- 1 theelepel amandelextract.
Extra
- huisgemaakte glazuur om overheen te gieten.
Wat u moet onthouden:

- Om ervoor te zorgen dat uw kerstcake met maanzaad ook na een paar dagen nog heerlijk luchtig en vers is, moet u deze op basis van tangzhong-pasta bereiden. Hoewel deze naam u in eerste instantie misschien niets zegt, hoeft u zich geen zorgen te maken. U kunt deze pasta in een handomdraai op een zeer eenvoudige manier maken.
- Meng de bloem en melk op het fornuis. Wanneer het mengsel een dikke pasta is geworden, laat je het volledig afkoelen. Pas dan kun je het aan het gistdeeg toevoegen.
- Als je tijd hebt, kun je het gewoon op het aanrecht laten staan. En als elke minuut telt, kun je dit proces versnellen door de kom met de pasta 30 minuten in de koelkast te zetten.
- Maak ondertussen de maanzaadvulling. Meng eerst de melk, bruine suiker en boter in een pan. Voeg na een tijdje het gemalen maanzaad toe en roer de inhoud van de pan goed door.
- Haal de pan van het vuur en voeg de overige ingrediënten toe. Vergeet niet om de noten en amandelschilfers eerst te malen.
- Vergeet niet om ook de opgeklopte eiwitten aan de afgekoelde massa toe te voegen. Hierdoor wordt de massa luchtig en licht. Doe dit natuurlijk heel voorzichtig, zodat de structuur niet beschadigd raakt.
- Tijd voor het deeg. Bereid het in een keukenmachine. Doe alle ingrediënten behalve de warme melk, gist en boter in de machine. Meng de eerste twee ingrediënten in een aparte kom en giet ze in kleine porties in de kom van de keukenmachine. Voeg als laatste de boter toe aan het mengsel.
- Als je een compacte en gladde bal hebt, doe je het deeg in een kom. Wikkel de kom goed in met vershoudfolie en laat een uur staan. Het gistdeeg moet in die tijd mooi rijzen.
- Verdeel het na 60 minuten in twee delen. Rol elk deel uit tot een dunne rechthoek. Verdeel vervolgens de maanzaadvulling erover en rol het deeg op.
- Laat de rollen opnieuw rijzen. Dit keer is 30 minuten voldoende. Bak ze ten slotte 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius.
- Voor de decoratie van de kant-en-klare makowce raden we aan om zelfgemaakte glazuur te gebruiken. Met ons recept maak je het elke keer perfect.
- Je kunt ook poedersuiker of chocoladeglazuur gebruiken voor de decoratie.
